Június 20. Csütörtök, Rafael

Több, mint 27 millió gyermeket érintettek eddig az idei pusztító áradások

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az idei év az időjárási szélsőségek szempontjából kegyetlenre sikeredett. Ezen nem is kell csodálkozni, hiszen ahogyan kiteljesedik a klímakatasztrófa úgy csúsznak egyre inkább a szélsőségek felé az időjárási jelenségek, és a rombolás, valamint az áldozatok száma is egyre magasabbra ugrik majd.

Európa-szerte az aszály jelentette a legnagyobb kihívást, és bár az öreg kontinens gazdag nemzetei éhezéssel nem kellett szembenézzenek, az érzékeny rétegeket így is erősen megviselte a helyzet. A világ számos más pontján azonban éppen fordítva, a víz okozott komoly gondokat, és itt a nemzetek sem voltak olyan szerencsés helyzetben, mint Európában.

Pakisztán, Szudán, Csád vagy Jemen csak néhány abból a 27 országból, melyben idén már kritikus áradásokkal kellett számolni. Amellett, hogy az okozott kár tekintetében is kiugró adatokat láthatunk, nagyon sok volt a halálos áldozat is. Az UNICEF, az ENSZ gyermekalapja azonban arra is figyelmeztet, hogy ezek az áradások bizony összesen mintegy 27,7 millió gyermeket érintenek.

A gyerekek ráadásul különösen sérülékenyek az áradás szempontjából. A rohanó víz jelentette nyilvánvaló veszély mellett azonban számtalan tragédia leselkedik rájuk a víz levonulása után is. Ilyenek a gyermekgyilkos betegségek, mint a hasmenés, a kolera vagy a malária, de ide kell sorolni az alultápláltságot is, mely sajnos mind a mai napig gyerekek millióinak életét keseríti, és követeli minden évben. Mindemellett a kiszolgáltatott, leromlott területeken az erőszak is terjed, mely ellen a gyerekek szinte semmit nem tudnak tenni.

képek és lead kép: shutterstock