Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Nincs túl hideg az Alpokban sem, a sítúrákkal még érdemes várni

Világidőjárás
2022. november 04. 08:00
null

A kellemes időtől azért messze voltunk sok helyen a Halloween idején, de tény, hogy hideg azért nem volt. A köd és a szitáló csapadék persze nem tette vidámmá a napot, de hangulatilag a szörnyes, csokis, töklámpásos naphoz kifejezetten illett.

Sokan várják már azonban a hidegebb időt, hiszen lassan – lassan érkezik a síszezon, melyre nagyon sokan várnak. Igaz, ezért utazni kell, sokszor nem is olyan keveset, de a havas sportok szerelmeseinek ez nem jelenthet akadályt.

Azonban idén kifejezetten meleg van, még az Alpok 2000 méteres magasságában is. Ausztriában ez a valaha mért legmelegebb október, ami egyben azt is jelenti, hogy a havas csúcsokon csúszkálás egyelőre még várat magára. Jelenleg a sokéves átlaghoz képest 3 fokkal is melegebb lehet, ami azt eredményezi, hogy 2000 méter felett októberben akár 15°C-ot is mérhetnek a műszerek. Erre a mérések kezdete óta, azaz 256 éve nem volt példa.

Svájcba se nagyon tervezgessük egyelőre a sítúrákat. Az itteni sípályák többsége is tolja a tervezett októberi nyitási időpontot az enyhe időjárás miatt. Itt ugyanis az 1991 és 2020 közti 30 éves időszakhoz képest 3,7°C-kal mértek melegebbet.

képek és lead kép: shutterstock

meleghidegsporthavazás