Május 21. Kedd, Konstantin

Etiópiában az áradások 185 000 embertől vették el az otthonát, eddig...

Világidőjárás
2022. november 09. 14:00
null

Etiópia életét is jelentős mértékben keserítik meg a heves esőzések. Gambella régió ebből a szempontból különösen rossz helyzetben van, mivel természeti adottságai miatt erősen ki van téve a hirtelen és nagy mértékű áradásoknak.

kép: Unicef

Jelenleg is kiterjedt árvízzel kell számolni a területen, mely eddig mintegy 185 000 embert kényszerített arra, hogy elhagyja otthonát. Azonban a víz nem csak a lakóházakat teszi tönkre, hanem a menekültek befogadására alkalmas intézményeket is.

Legalább 77 egészségügyi intézmény is a víz áldozata lett, így a környezetükben élő emberek számára az egészségügyi ellátás lehetetlenné vált. Eddig 135 iskola került a rombolás listájára, ezekben pedig nem csak 56 000 gyermek oktatása nem valósulhat meg, hanem a menekültek fogadását sem tudják bennük biztosítani.

kép: unocha.org

Az otthonukat elhagyni kényszerülő emberek így vagy zsúfolt táborokban, vagy a szabad ég alatt igyekeznek túlélni, miközben az áradások a termények és a haszonállatok jó részét is elpusztították a területen. Az élelmiszerhiány mellett pedig sajnos a vízben terjedő betegségek kialakulásának esélye is ugrásszerűen nő az elégtelen higiénia, illetve az áradások által beszennyezett ivóvíz miatt. Az ENSZ jelentései szerint Etiópiában már elindult a kolerajárvány, igaz, ez az ország egy másik régiójában történt, de a veszély az áradásokkal sújtott Gambella tartományban is jelen van.

kép: Seyoum Getu-DW

lead kép: UN Peacekeeping

vízbetegségemberáradáshalálélet