Február 28. Szerda, Elemér

10 sérültje van annak a 18 tornádónak, melyek pénteken tomboltak az USA területén

Világidőjárás
2022. november 10. 14:00
null

Az emberek többsége idehaza is nehezen viseli a heves széllel, villámlásokkal és égzengéssel tarkított viharokat, főleg éjszaka, amikor az egész még félelmetesebbé válik. Sok helyen azonban ehhez kapcsolódóan még egy hátborzongató hanggal is számolni kell – a tornádóriadó szirénájának sikításával.

kép: AP

Egy-egy ilyen szörnyeteg elképesztő pusztításra képes, ezt most, november 4-én Texas, Oklahoma és Arkansas területein élők tapasztalhatták meg, amikor az itt átvonuló viharrendszer a jelentős mennyiségű csapadék és élénk szél mellett összesen 18 tornádó születését is előidézte.

A tornádók közül több is pusztító hatással volt az emberi településekre, a fákra és a villanyoszlopokra. Összesen mintegy 112 000 ügyfél maradt áramellátás nélkül, miközben a Dallas-Fort Worth nemzetközi repülőtéren több száz járatot voltak kénytelenek törölni. A helyzetet a reptére az is nehezítette, hogy a napi csapadékrekord is jelentős mértékben dőlt meg. Az eddigi 44,95 mm-es szintet utasította maga mögé a most jelentkező 76,45 mm-es mennyiség.

Texasban, Lamar megye északi részén egy szörnyeteg a landolása után mintegy 50 házat rongált meg. Hirtelen érkezésére 10 ember nem tudott megfelelően felkészülni, de szerencsére ők is “csak” sérülésekkel megúszták a találkozót, két ember állapota stabil, de súlyos.

kép: AP

lead kép: english.sawtbeirut.com

veszélyUSAtornádóéletszélTexas