Június 25. Kedd, Bocsárd

Veszélyesen mozgolódik Mayon, a Fülöp-szigetek vulkánja

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

AFülöp-szigetek szép számban büszkélkedhet aktív vulkánokkal - bár az, hogy ez mennyire jelent előnyt, vagy hátrányt azon bőven lehetne vitatkozni. Köztük találhatjuk a Mayon elnevezésű hegyet, mely nem viselkedik éppen nyugodtan.

Augusztus 21-én a vulkánnál a riasztási szintet 1-es fokozatra emelték a helyi hatóságok, mely egyfajta figyelmeztetés arra vonatkozóan, hogy a hegy bizony nem alszik. Mostanra, egészen pontosan október 7-én azonban indokolttá vált a kettes szint.

Ez komolyabb figyelmeztetés, azt mutatja, hogy sekély magmamozgások zajlanak, melyek sajnos komoly esélyt jelentenek egy freatikus, vagy gőzmozdony kitörésre - ilyenkor sokszor magma nem is kerül a felszínre, a vízgőz okoz robbanást -, de ez előfutára lehet egy veszélyes, magmás kitörésnek is.

kép: Copernicus EU-Sentinel-2, EO Browser, The Watchers

A hatóságok a lakosságot arra kérik, készüljenek fel egy esetleges kitörés következményeire, és semmiképpen se közelítsék meg 6 km-es körzetben a hegyet. Egy esetleges hamuhullásnál az orrot és szájat takaró maszk vagy vizes ruha lehet szükséges.

képek és lead kép: shutterstock