Május 23. Csütörtök, Dezső

Noru 5 embert ölt meg a mentési munkálatok közben a Fülöp-szigeteken

null

Noru elérte a Fülöp-szigeteket, és ahogyan arra lehetett is számítani, kicsit sem volt kegyes a területtel. A szuper-tájfun hatalmas mennyiségű csapadékkal, széllel és hullámzással érkezett a szigetcsoporthoz.

kép: Copernicus

A szél természetes velejárója a hurrikánoknak és a tájfunoknak, ahogyan a csapadék is, ám az ilyen viharrendszerek esőből sokszor a megszokott mennyiség sokszorosát is képesek egy-egy területre önteni. Zambales tartományban például egyetlen nap leforgása alatt 283,3 mm csapadékot regisztráltak a szakemberek.

A csapadék nyomán kialakuló áradások több területet is teljesen elszigeteltek, mivel az utak járhatatlanná váltak. A mentőalakulatok bőven el voltak látva munkával, de sajnos a veszélynek is ki vannak téve. Egy mentési folyamat során egy hirtelen jövő árhullám 5 mentőst sodrot magával, sajnos mindegyik életét vesztette.

Nem sokkal később egy másik árhullám egy férfit ragadott el, őt még keresik a hatóságok. Noru pedig továbbvonul, ezúttal Thaiföld irányába, ahol mintegy 4,1 millió embert fenyeget haragja.

képek és lead kép: Government of Philippines