Május 30. Csütörtök, Janka, Zsanett

Mozgolódik a Mauna Loa

null

Hawaii vulkanikusan igen aktív terület, egy forrópont, vagyis az, ha itt kitör egy tűzhányó, nem kifejezetten meglepő jelenség. Az emberek egyrészt hozzászoktak, másrészt számítanak is ilyesmire, hiszen az életük része, ennek köszönhető a szigetek léte is.

kép: watchers.news

A Mauna Loa mozgolódása azonban mégis felkelti az emberek érdeklődését, hiszen egyrészt turistalátványosság, másrészt Hawaii második legmagasabb hegye, így, ha mozgásba kezd, azt azért nem lehet nem észre venni.

A “Hosszú hegy” az utóbbi két hónapban folyamatosan emelkedő aktivitást mutat. A tudósok ezen felül szeptember 23-án egy földrengésrajt is regisztráltak, mely összesen 38 rengést foglal magában egy nagyjából 5 km széles és 1-2 km mély felszín alatti halmazban.

kép: MINT IMAGES-GETTY IMAGES

A vulkánnál azonban csak tájékoztatási készültség van, nem korlátozzák sem a repülést, sem a látogatást. Ennek oka, hogy a tudósok szerint semmi nem utal a magma felfelé irányuló mozgására, bár a földrengések a magmakamra felől érkeznek. Ugyanakkor ezek a mozgások természetesek az aktivitás fokozódása közben.

kép: roadtripanswers.com

lead kép: NASA