Június 19. Szerda, Gyárfás

Julia Közép-Amerikába érkezik, akár 250 mm esőt zúdítva az ott élők nyakába

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Közép-Amerikát egyre - másra érik a hurrikánok, melyek sajnos jelentős mennyiségű csapadékot is öntenek a területre. Most Julia a soros, a rendszer első célpontja a szárazföldön pedig Nicaragua, melyet vasárnap látogatott meg.

kép: NOAA

Julia azonban nem áll meg egyetlen országnál, partot érését követően bár jelentős gyengülésen fog keresztül menni, azért további országokban is okoz majd galibát bőven. Nem kifejezetten erős hurrikán, és mivel az ereje is gyorsan elillan, nem annyira a szél lesz a gond.

Tény, hogy számolni lehet 130-150 km/h-ás széllökésekkel is, és ezek is alkalmasak arra, hogy fákat csavarjanak ki, vagy tetőket bontsanak meg, de az igazán nagy gondot Julia esetében is a jelentős mennyiségű csapadék fogja okozni.

kép: AFP

Ráadásul ez szinte független a rendszer státuszától, vagyis Julia hiába veszíti el hurrikán státuszát, az általa szállított csapadékkal akkor is tovább veszélyezteti az érintett területeket. Ez pedig sok esetben akár 200-250 mm-nyi esőt is jelent egyetlen nap leforgása alatt. Ez a mennyiség pedig nem csak a villámáradások kialakulásának kedvez, hanem a sárlavinák, földcsuszamlások számára is ideális helyzetet teremt, nem is beszélve a vihardagályról, illetve a szél által akár 4 méteresre korbácsolt hullámok romboló erejéről.

kép: pbs.org

lead kép: AP Photo-Daniel Parra