Május 10. Péntek, Ármin, Pálma

Ian történelmi pusztítást végzett Floridában, és menetel tovább Karolina irányába

Világidőjárás
2022. október 02. 08:00
null

Ian elérte Florida partjait, és bár sokat nem időzött a szárazföld felett, az általa okozott károk történelmi léptékűek lettek. Ezen nem is lehet csodálkozni, hiszen Ian 3-as kategóriával kezdett pusztításba Kubában, és mikor újra vizet ért, tovább erősödött.

Végül Ian 4-es kategóriájú szörnyetegként ért partot, és csak egy egészen kevés kellett volna az 5-ös kategória eléréséhez. Az a 240 km/h-ás tartós szél, amit a hurrikán produkált így is elképesztő károkat okozott.

Nem csak az utak váltak folyókká, sok helyen egészen a tetőkig merültek a házak az árvízben. Az ingatlanokba betörő víz hatalmas károkat okozott, de nem kímélte a villanyoszlopokat és a fákat sem.

A pontos adatok egyelőre nem tisztázottak, de súlyos katasztrófahelyzet lépett életbe Florida több területén is. A hatóságok eddig 7 halálos áldozatot erősítettek meg, de ez a szám nagy valószínűséggel még bőven emelkedni fog a rombolást elnézve. Ráadásul Ian nem hagyta abba a menetelést. Floridát elhagyva a nyílt víz felett Karolina felé vette az irányt, és mikorra partot ér, újra hurrikánná erősödik.

képek: Ricardo ARDUENGO - AFP

lead kép: Sean Rayford -GETTY IMAGES NORTH AMERICA - Getty Images via AFP

viharhurrikánemberIanhaláléletszél