Június 24. Hétfő, Iván

Hetek óta áradásokkal küszködik, így humanitárius katasztrófa felé sodródik a Közép-afrikai Köztársaság

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A Közép-afrikai Köztársaság számára az esőből nagyon is kijutott mostanában. Hetek óta küszködnek a kiadós csapadékkal az érintett területek lakói, ami hetek óta tartós kiterjedt áradásokat is okoz az ország 16 prefektúrájából 12-ben.

kép: Croix-Rouge Centrafricaine

Természetesen a nagy mennyiségű eső nem csak a villámáradásokat váltja ki, hanem a folyók vízszintjét is megemeli, melyek kilépnek medrükből, ezzel tovább súlyosbítva a kialakult helyzetet. Az ENSZ jelentései szerint a károk elképesztőek.

A szeptember végén kiadott jelentés alapján mintegy 85 000 embert érintettek az áradások, vagy az azokkal összefüggő káresetek. 2600 házat tett lakhatatlanná a víz, 18 500 hektáron pedig a termést is elpusztította.

kép: OCHA - Maxime Nama

Egyes régiókban szinte az összes vízpont, vízlelőhely az áradás szintje alá került, ennek megfelelően nagyon nehéz tiszta ivóvízhez jutni, illetve a járványok kialakulásának esélye is jelentősen megugrott. Eddig 11 halálos áldozata van az áradásoknak, de a Közép-afrikai Köztársaság egyike a világ legszegényebb országainak, és az áradás egy olyan időszakban érkezett, amikor a humanitárius szükségletek is exponenciálisan növekedtek, így a kilátások igen rosszak.

kép: bloximages.newyork1.vip.townnews.com

lead kép: sabcnews.com