Június 20. Csütörtök, Rafael

Helyrehozhatatlanul károsodtak az ikonikus moai fejek a Húsvét-szigeteken kitört tűzben

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A Chiléhez tartozó Húsvét-szigetek neve minden ember előtt ismerősen cseng. Ennek egyik oka a változatos élővilág és persze az itt található moai fejek, melyek a sziget jelképei is egyben. Néhány nappal ezelőtt a Rano Raraku vulkán közelében tűz ütött ki.

kép: Rapanui Municipality-AFP-Getty Images

Több média is azt írta, hogy a tűz oka a vulkán kitörése volt, de ez nem igaz. Sajnos a hasonló tűzesetek viszonylag sűrűn előfordulnak a húsvét szigeteken ráadásul a kezelésükre szakosodott emberekből komoly hiány mutatkozik.

Az ikonikus fejek közül nagyjából 80 helyrehozhatatlan károkat szenvedett. A tűz ugyan a sziklában nem képes kárt tenni, de a hőség felgyorsítja a sziklák kiszáradását repedezését, tulajdonképpen homokká válik tőle a kő - pontosabban ezt a folyamatot gyorsítja fel.

kép: eu.usatoday.com

A tűz által okozott károk helyrehozhatatlanok, de tényleges mértékük csak később mutatkozik majd meg. Az összesen háromszáznyolcvanhat ikonikus szobor megőrzése érdekében a szigeteknek mindenképpen erőfeszítéseket kell tenniük, hogy a később keletkező tüzeket szakszerűen tudják megfékezni.

kép: Copernicus EU-Sentinel-2, EO Browser, The Watchers. Annotated by The Watchers

lead kép: shutterstock