Június 19. Szerda, Gyárfás

Hatalmas hasadék nyílt a turistaútvonal mellett a Grímsvötn vulkán közelében

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Izland a tűz és a jég országa, és erre egy tökéletes példa a Vatnajökull gleccser, mely alatt számos vulkán bújik meg, és ezek bizony nem a csendes, alvó fajták. A jég alatt szunnyad a tűz ereje, és persze gyakran meg is mutatja magát.

Most éppen a Grímsfjall alatti Grímsvötn névre keresztelt tűzhányó ad okot a nyugtalanságra. Igaz, jelenleg éppen nem maga a vulkán mozgolódik, vagy okád füstöt és hamut, hanem a környezetében bekövetkezett változások az intő jelek.

Néhány napja ugyanis a területen, a vulkán közelében egy hatalmas hasadék nyílt meg a hőmezőn. A felszínről szemlélve még észrevenni sem olyan egyszerű, pedig a hasadék akkora, hogy a kisebb buszokat is képes elnyelni.

A szakemberek a hasadékot összefüggésbe hozzák a vulkáni tevékenységgel, és ez bizony gondot jelen, hiszen a luk azon az útvonalon fekszik, ahol a turistákat is szállítani szokták. Ennek megfelelően a szakemberek egyelőre nem tiltják a terület látogatását, de az útvonal módosítását mindenképpen szükségesnek tartják.

képek és lead kép: Andri Gunnarsson