Június 19. Szerda, Gyárfás

Hatalmas esőzésekre és áradásokra készül Ausztrália egy része, akár 300 mm csapadékkal is számolni kell egyetlen nap alatt

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A BOM, vagyis az Ausztrál Meteorológiai Intézet kénytelen volt figyelmeztetések kiadni Victoria állam középső részére, Tasmania északi részeire, illetve Új-Dél-Wales állam déli részeire a várható igen intenzív csapadék miatt.

kép: theguardian.com

A szakemberek maximum 200 mm körüli mennyiségeket várnak 24 órás időszakokban. Az október 13-án kiadott figyelmeztetések főleg azoknak a lakosoknak szólnak, akik folyók partjainak közelében élnek.

A várható igen nagy mennyiségű eső ugyanis hozzáadódik a napok óta tartó heves esőzések vízmennyiségéhez, amelyek így már nem csak villámáradásokkal borzolják a kedélyeket, hanem a folyók és patakok tartós áradásával is számolni kell.

Fokozott aggodalomra ad okot az a tény, hogy Tasmania északi részein a 24 óra alatt érkező csapadékmennyiség elérheti, sőt, meg is haladhatja a 300 mm-t, így az itteni lakosok számolhatnak a széles körben pusztító, kiterjedt áradások létrejöttével.

kép: JMA-Himawari-8, Zoom Earth, The Watchers

lead kép: VICSES