Május 26. Vasárnap, Evelin

Halálos áradások Krétán - szélsőséges csapadékmennyiség okozott tragédiát

null

Kréta szigetére is megérkezett a szélsőséges időjárás, itt esőzés formájában. A rendkívüli mértékű esőzés komoly károkat okozott Heraklionban, Lashitiban, Sitián és több tengerparti városban is. Nem hivatalos adatok szerint néhol 350 mm csapadékkal is számolni kellett 3 óra alatt!

A hivatalos adatok sem sokkal szívderítőbbek. Sitia 24 óra leforgása alatt 293 mm esőt regisztrált, ami azt jelenti, hogy négyzetméterenként több, mint egy teljes kádnyi vízzel kellett számolnia az ott élőknek.

A népszerű turistacélpont összes szurdokát és természeti látnivalóját kénytelenek voltak lezárni a hatóságok. Az esőzések nyomán kialakuló áradásokban a városban található régészeti múzeumban rekedt 8 turista és egy biztonsági őr.

Az áradás épületeket rongált meg, sok járművet ragadott magával, és sajnos nem múlt el halálos áldozat nélkül. Egy 50-es éveiben járó férfi az autójába szorult, melyet elragadott az áradás, ő nem élte túl az eseményeket. A hatóságok két másik embert keresnek. A károk pontos felmérése egyelőre folyamatban van.

kép: AFP

képek és lead kép: Costas METAXAKIS - AFP