Július 27. Szombat, Liliána, Olga

4000 éve szunnyad, most mozgolódni kezdett Alaszka egyik vulkánja

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Alaszka nem kevés vulkánnal büszkélkedhet, de aktív tűzhányója azért annyira nincsen sok. Most azonban nagyon úgy tűnik, hogy egy kifejezetten régóta szunnyadó hegy ébredezik, és ez a kutatókat nagyon érdekli.

kép: Copernicus EU-Sentinel-2, TW

A kérdéses vulkán az Edgecumbe, mely a Queen-Charlotte Fairweather-törésvonal közelében található. Ez a törésvonal választja el a Csendes-óceáni és az észak-amerikai lemezt, vagyis a földmozgások itt nem ritkák.

Ezért is nem tűnt fel a tudósoknak az, hogy a hegy mozgolódik, pedig már két éve, 2020-ban elkezdte. Ugyanakkor nem csoda, hogy nem ez volt a kutatók első tippje, hiszen a rengések egészen kicsik, ráadásul a vulkán már ie. 2080 óta szunnyad.

A hosszú álomból való ébredezést az támasztja alá, hogy a környező domborzat bizony változik, évente 7,1 cm-rel mozdul el, ami vulkáni tevékenységre utal. Bár a kitörés egyelőre nem veszélyezteti a tűzhányót, a tudósok megfigyelhetik, hogy aktiválódik egy rég szunnyadó vulkán, ez pedig rengeteg hasznos és életmentő információval szolgálhat egy-egy veszélyesebb vulkán ébredezése kapcsán is.

képek és lead kép: watchers.news