Június 15. Szombat, Jolán, Vid

28 halálos áldozata van eddig Juliának Közép-Amerikában

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A Julia hurrikán nem a legerősebbek egyike. A Saffir-Simpson féle skálán csupán az egyes fokozatig tornázta fel magát, mikor partot ért, de ahogyan azt már sokszor láthattuk, a hurrikánok és trópusi viharok esetében nem mindig a szél okozza a legrosszabb pusztításokat.

kép: Camilo Freedman-NurPHoto-Shutter

Ebben az esetben is ezzel kellett szembesülni. Julia a partot érés után gyorsan vesztett erejéből, de trópusi viharként, sőt feloszlása után maradványai formájában is igen komoly hatással volt az érintett területekre. Ennek oka az általa szállított rendkívül nagy csapadékmennyiség.

A heves esőzések komoly gondokat, áradásokat és földcsuszamlásokat váltottak ki szinte minden érintett területen. Salvador partjaihoz már mint trópusi vihar érkezett, Guatemala, Honduras, Panama és Nicaragua sem a szél miatt került bajba.

kép: Wendell Escoto-AFP-Getty Images

Julia az eddigi hivatalos adatok alapján 28 ember életét oltotta ki. A többség a kialakuló földcsuszamlásokban lelte halálát, de persze a folyók áradásiban is többen vesztették életüket, illetve Kelet-Salvadorban egy ember akkor halt meg, mikor egy fa rádőlt.

kép: REUTERS-Maynor Valenzuela

lead kép: