Május 29. Szerda, Magdolna

Tájfunszörny fenyegeti a világ egyik legnépesebb városát, Sanghajt

null

A Muifa tájfun potenciálisan az egyik legnagyobb kárt okozó viharrendszerré lépett elő. Kedvesnek vagy könyörületesnek eddig sem volt mondható, hiszen Japán mellett elhaladva Okinawa komoly esőzésekkel és széllel számolhatott, mely a helyi közlekedésre is erős hatással volt.

kép: watchers.news

Muifa természetesen nem áll meg Japán partjainál, hanem tovább halad Tajvan és Kína partjai felé. Haladása közben pedig érinteni fogja a világ egyik legnépesebb és legzsúfoltabb városát, Sanghajt is, ahol most is narancssárga riasztás van érvényben.

A félelem a tájfuntól messze nem alaptalan, hiszen bár nem Sanghaj lesz a landolásának első állomása, mégis, a szárazföld lassító erejével együtt is 148 km/h-ás tartós szeleket is produkálhat a viharrendszer.

kép: Xu Weijie-VCG-Getty Images

Számolni kell a villámáradások és a tartós áradások lehetőségével is. Bár a Jangce most az aszály és a hőhullámok hatására igen alacsonyan áll, Muifa várhatóan igen nagy mennyiségű csapadékkal öntözi meg a területet, amit a kiszáradt talaj még annyira sem lesz képes magába zárni, mint rendes körülmények közt tenné.

kép: JMA-Himawari-8, RAMMB-CIRA, The Watchers

lead kép: talktoiconic.com