Május 25. Szombat, Orbán

Tájfun maradványok okoznak gondokat Alaszkában is

null

A Fiona hurrikán elérheti Észak-Amerika északkeleti partvidékét is, igaz ekkorra már sokat veszíthet erejéből. Az északi régiók azonban csak ritkán számolhatnak a hurrikánok és tájfunok okozta problémákkal, hiszen itt ezek kialakulásához nincsenek meg a feltételek.

kép: voanews.com

Alaszka sem éppen ilyen kontextusban szokott előkerülni. Ott inkább a hó okozhat gondokat, bár a helyiek erre bőven fel vannak készülve, a nyári 30°C körüli hőségekre annál kevésbé. Most azonban egy tájfun maradványai keserítik meg az életüket.

Merbok maradványai nem csak szelet, hanem kifejezetten nagy mennyiségű csapadékot is szállítanak a hideg államba, mely várhatóan komoly áradásokban, vihardagályban és akár földcsuszamlásokban is kibontakozik majd.

kép: nytimes.com

A felkészülést a helyi hatóságok megkezdték, a folyók közelében, illetve az alacsonyabb területeken élők számára figyelmeztetéseket adtak ki. Számolni kell az erős szelek okozta fennakadásokkal is, ami többek közt az áramszolgáltatásra is kiterjed. Ez pedig egy ilyen hideg régióban komolyabb gondokat is okozhat.

kép: latestly.com

lead kép: Jeremy Cubas-Office of the Governor