Május 10. Péntek, Ármin, Pálma

Nanmadol szupertájfunként érkezett Japán partjaira

Világidőjárás
2022. szeptember 23. 14:00
null

Japán Nanmadol pusztításával kénytelen szembenézni. A viharrendszer szeptember 13-án látta meg a napvilágot és szeptember 16-ra már elérte a szuper-tájfun kategóriát, de azóta tovább erősödött. A haladási előrejelzések szerint pedig Japán jelentős részén fog tombolni - sőt, már el is kezdte.

kép: PTI

A tájfun tartós szeleit a szárazföldre érkezésekor 240 km/h-nak saccolták a szakemberek, miközben 275 km/h-ás széllökésekre is figyelmeztettek. A brutális erejű szél miatt a hatóságok figyelmeztették a teherautókat és kamionokat, hogy Nanmadol tombolása alatt nagy esély van arra, hogy ezeket az autókat a szél felborítja.

Ezen felül a villanyoszlopokat, fákat is kicsavarhatja a szélvihar, ez pedig már vasárnap, szeptember 18-án reggel 26 ezer otthon számára jelentette az áramszolgáltatás megszűnését. A szuper-tájfun a landolás után rohamosan veszít erejéből, ennek ellenére pusztítása nem csökken.

Bár a szélerősség alábbhagy, a hullámok és a szállított csapadék komoly áradásokat okozhat. Emellett sajnos azzal is számolni kell, hogy az elmúlt napokban Japán több területén is heves esőzések voltak. Nanmadol szállította csapadékkal megfejelve ezeken a területeken kiterjedt és romboló földcsuszamlásokra lehet számítani.

kép: Hiroto Sekiguchi - Yomiuri - The Yomiuri Shimbun via AFP

A tájfunnak 70 sérültje és 2 halálos áldozata már biztosan van. Az előrejelzések egy picit fölé lőttek, mivel “csak” 234 km/h-ás széllökésekkel kellett számolni, ám ez is elegendő volt ahhoz, hogy mintegy 800 repülőjáratot töröljenek, és leállítsák a vonatközlekedést. A csapadék is megérkezett, egyes területek kevesebb, mint 24 óra alatt 500 mm csapadékot is regisztráltak.

lead kép: AFP PHOTO - Bob Hines - NASA

tájfunJapánemberhalálNanmadolélet