Június 22. Szombat, Paulina

Mexikó felé tart Kay, a 3-as kategóriájú hurrikán

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A Csendes-óceánon, Mexikótól nem is olyan messzire az elmúlt néhány napban kialakult egy viharrendszer. A trópusi vihar a meleg vízfelszínnek köszönhetően egyre erősödött, mígnem szeptember 5-én 1-es erősségű hurrikánná vált.

kép: traveloffpath.com

A tudósoktól ekkor a Kay nevet kapta, de ennyivel nem elégedett meg, jelentős viharrá fejlődött. Kay jelenleg 3-as erősségű szörnyetegként közelít Mexikó partjaihoz és a Kaliforniai-félszigethez. Az érintett területek megkezdték a felkészülést.

A hurrikán a hét második felében eléri a partokat, landolásakor azonban várhatóan már “csak” kettes kategóriát fog képviselni a Saffir-Simpshon féle hurrikánskála szerint. A landolás után pedig a domborzati tényezőnek hála tovább veszít majd erejéből.

kép: RAMMB-CIRA-CSU

A jelentős és romboló szél mellett Kay természetesen csapadékot is szállít, méghozzá nem is keveset. A félszigeten napi szinten 100 mm-t meghaladó csapadékmennyiségre számítanak, ennek megfelelően számolni kell a villámáradások és a földcsuszamlások kialakulásának lehetőségével is.

kép: weather.com

lead kép: kshb.com