Június 26. Szerda, János

Kína olyan aszállyal és hőséggel néz szembe, amire eddig sohasem volt példa

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Hitte volna, hogy az időjárást is vizsgálják a tudósok történelmi szempontból? Pedig fontos, hiszen ez az összetevő határozhat éhínségekről, járványokról, gazdasági összeomlásokról, akár civilizációk eltűnéséről, felemelkedéséről is.

kép: Yang Wenbin - XINHUA - Xinhua via AFP

Kína szempontjából most egy rekord is született, ennek azonban biztosan nem örül senki. A világ időjárási történelme során soha nem alakult ki olyan mértékű szárazság olyan méreteket öltő hőhullámokkal, mint amivel 75 napja kénytelen szembenézni a világ második legnagyobb gazdasága.

kép: Zhou Mi - XINHUA - Xinhua via AFP

Jelenleg a hatalmas országban több, mint 66 folyó száradt ki teljesen, a Jangce alacsony vízszintje pedig már a kereskedelemre is hatással van. Több ezer hektárnyi termény ment tönkre, de a gazdaságra is csapást mér az aszály.

Az egyik olyan terület, mely a vízhiánnyal küszködik Szecsuan tartomány. Itt azonban egy különleges helyzet is adódik: áramtermelésének 80%-át ugyanis vízerőművek adják, ezekből sok azonban most nem képes a termelésre - nincsen hozzá víz...

kép: Noel Celis - AFP

Ez nem csak azt eredményezi, hogy a tartományban a közintézményeket és irodaházakat kötelezték az energiatakarékosságra. Több ezer gyárat kellett bezárni az energiaellátási nehézségek miatt, ezek a bezárások pedig globális hatásokkal is járnak majd. Ennek oka, hogy a leállásra kényszerített üzemek közt sok világcég is található, mint az Apple, a Tesla, a Volkswagen vagy éppen a Toyota. De Szecsuan a napelem-gyártás fellegvára is, és ezek az üzemek sem tudnak miből energiát szerezni, így ezen a téren is komoly esély van a globális visszaesésre, mely a klímaváltozás elleni harc számára jelent komoly gondot...

lead kép: STRINGER - ANADOLU AGENCY - Anadolu Agency via AFP