Június 18. Kedd, Arnold, Levente

Kay rekordokat hozott Kaliforniába

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Kay jött, látott és több rekordot is megdöntött Kaliforniában. Akadt olyan is, melyről a meteorológiai szervezet pár éve még azt mondta, lehetetlen, ám a klímakatasztrófa sok dolgot felülír, ahogyan teszi ezt a hurrikánok esetében is.

kép: AP Photo-Gregory Bull

Kay a csendes óceán felől közelítette meg Kaliforniát, méghozzá olyannyira, hogy ezzel rekordot döntött. Ilyen közel még sohasem járt hurrikán az államhoz - ezzel együtt pedig jelentős rombolással is számolni kellett.

Kay eső tekintetében is kitett magáért. A szakemberek szerint a szeptemberi kiadós esőzések lehetősége is minimális, a Sivatagi Kutatóintézet Nyugati Regionális Klímaközpontja szerint pedig közel nulla annak a lehetősége, hogy egyetlen szeptemberi napon 12,7 mm csapadék hulljon San Diego városára.

Ezzel szemben Kay 16 mm csapadékkal ajándékozta meg a területet szeptember 9-én. Ezzel megdőlt az előző rekord, mely még 1976-ból származik, és akkor 2,28 mm-t regisztráltak. A legcsapadékosabb nap a városban 2021 december 14-én volt, akkor 24,8 mm volt a maximum.

kép: nbcsandiego.com

lead kép: NOAA-GOES-East, RAMMB-CIRA, The Watchers