Május 20. Hétfő, Bernát, Felícia

Fuldoklik Dakar - rövid időn belül másodszor

Világidőjárás
2022. szeptember 09. 11:00
null

Dakar városa a legtöbbünknek a rali miatt lehet ismerős, pedig ez Szenegál fővárosa is, és sajnos meteorológiai szempontból is kivételesen rossz helyzet alakult ki itt az elmúlt néhány hétben. A várost ugyanis augusztus eleje óta másodszor sújtja súlyos áradás.

Az augusztus elején érkező viharok néhány óra leforgása alatt 127 mm csapadékkal árasztották el a várost. Akkor az villámárvíz következtében egy ember súlyosan megsérült, egy pedig életét vesztette az eseményekben.

Most, szeptember 2.-tól három napon keresztül érkezett a csapadék Dakar környékére. A városban a pokol szeptember 3.-án szabadult el, amikor a helyi meteorológiai szervezet adatai alapján 77,3 mm csapadék zúdult a városra egyetlen nap alatt.

A városban egy év alatt átlagosan mintegy 659 mm csapadékkal lehet számolni, vagyis az egyetlen nap alatt érkező közel 80 mm eső óriási gondokat okoz. A belügyminisztérium eddig 3 halálos áldozatról számolt be, de a romok alatt, melyeket a víz hagyott maga után, még lehetnek holttestek.

képek és lead kép: Xinhua

klímaesőemberáradáshalálélet