Május 26. Vasárnap, Evelin

Fiona ereje szinte elképesztő, Kanadának is fel kell készülnie rá

Fiona már most is komoly figyelmet követel magának, hiszen Puerto Rico-n tett látogatásának katasztrofális következményei voltak. A szél ereje hatalmas rombolást végzett, a sziget több, mint 2/3-a áram nélkül maradt, miközben a hegyvidéki részeken 500 mm-t is meghaladó csapadékmennyiség hullott egyetlen nap alatt.

kép: NOAA-GOES-East, RAMMB-CIRA, The Watchers

A hurrikán Bermuda felé haladva sajnos tovább erősödik, míg végül a négyes kategóriát is eléri, nem csak a széllel, hanem a csapadékkal és a felkorbácsolt hullámokkal is hatalmas károkat okozva az elért területeken.

Azzal eddig is tisztában voltunk, hogy Fiona nem áll meg Bermudánál, hanem Kanada felé veszi útját, ám az északi vizek hűvösebb hőmérséklete miatt a szakemberek arra számítottak, hogy a hurrikán jelentősen veszít majd erejéből.

kép: LARA BALAIS - AFP

Az Atlanti-óceán északi régiója azonban idén 5-10°C-kal melegebb a szokásosnál, vagyis Fiona erejét messze nem képes olyan iramban letörni, ahogyan arra számítani lehetett. Ennek megfelelően a rendszer nagy valószínűséggel továbbra is erős hurrikánként éri majd el Kanada partjait, és komoly pusztítást visz véghez a Szent Lőrinc-öbölben, Nyugat-Új-Fundlandon vagy esetleg Új-Skócia északi részén, attól függően, hol landol majd.

kép: Ricardo Rojas-Reuters

lead kép: Ricardo Arduengo - Reuters