Július 16. Kedd, Valter

Fából kellene építeni a városokat egy friss tanulmány szerint

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A városokban élő emberek száma évről - évre emelkedik, és ez a trend tartósan lesz jelen. Ha pedig még több ember költözik a városba, az több lakást is jelent, melyeket meg is kell építeni. Ez ugyan jót tesz a gazdaságnak, és a környezetnek de a klímának azonban nagyon nem. A Potsdam Institute for Climate Impact Research közreadott egy friss tanulmányt, melyben kitérnek rá: ha tartani akarjuk a 2°C-os klímacélt, akkor a városainkat fából, nem pedig acélból és betonból kell megépíteni.

A fa, mint építőanyag a leginkább klíma-kompatibilis, hiszen az a CO2 mennyiség, amit egy fa élete során megköt, az építőipari felhasználása során nem kerül vissza a légkörbe. Igaz, hogy a tanulmány arra is rámutat, hogy sok új faültetvényre lenne szükségünk.

kép: James McNabb

Ha a növekvő városi lakosság 90%-át középmagas, azaz 4-12 emeletes, fából készült épületekben szeretnénk elszállásolni, akkor mintegy 149 millió hektárnyi új telepített erdőre lenne szükségünk. Cserébe a műveletsor 2100-ig 106 milliárd tonna CO2 kibocsátást takarítana meg nekünk, ami koránt sem elhanyagolható mennyiség.

A környezetvédő szervezetek azonban tiltakoznak, mivel a tanulmány kiemeli, a szükséges területeket nem a mezőgazdaságtól kellene elvonni, ráadásuk egy ilyen terv kivitelezéséhez nem elegendő az ültetett erdőségek kitermelése, nem védett területeken álló erdőket is ki kellene vágni, majd újra beültetni. Ezzel azonban jelentősen sérülne a biodiverzitás, valamint számolni kell azzal is, hogy az erdőtüzek terjedése is kihívást jelent. A telepített erdők ugyanis érzékenyebbek, sérülékenyebbek, a természetes erdők sokkal jobban ellenállnak a tűznek.

kép: Sumitomo Forestry Co

Ez, vagyis a tűz kérdése még egy ellentábort hozott létre. Sokan úgy vélik, hogy a klímaváltozás nyomán elszaporodó erdőtüzek miatt sokkal biztonságosabb lenne, ha a házakat nem fából, hanem kevésbé éghető anyagokból készítenék el.

lead kép: Daici Ano - Flickr