Július 27. Szombat, Liliána, Olga

A NASA az Artemis rakétát is biztonságba helyezi, mert Ian megállíthatatlanul közeledik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Ian egy olyan hurrikán, mely nem csak hogy landolni fog az USA területén, hanem már most lehet látni azt, hogy kifejezetten erős lesz. Ez pedig nemcsak a szelet jelenti, hanem a repülő törmeléket, a hatalmas mennyiségű csapadékot és minden más járulékos elemet.

kép: localtoday.news

A mostani előrejelzések szerint Ian nem Florida északi régióját érinti majd, ahogyan azt sokáig várták, hanem telibe kapja az államot, a középső területek számíthatnak Ian tomboló haragjának a javára, ami kifejezetten rossz hír az űrkutatás szempontjából is.

Orlandótól nem is olyan messze, éppen Florida középső területének nyugati partjainál található a Kennedy Űrközpont, ahol az Artemis –I várakozik arra, hogy újra a Holdra repíthesse az embert. Ez azonban most eltolódik.

kép: NOAA-GOES-East, RAMMB-CIRA, The Watchers

A rakétát ugyanis vissza kell vinni a szerelőépületbe, mert a NASA nem kockáztatja meg, hogy a több milliárd dolláros rakéta megsérüljön. Bár Ian várhatóan szeptember 29-én éri el Floridát, a műveletet már most meg kell kezdeni, mivel a szállítójármű, mely a rakétát mozgatja nem éppen fürge. Haladási sebessége olyan alacsony, hogy az a 6,7 km-es táv megtétele, mely a kilövőállás és a szerelőcsarnok közt van, több, mint fél napot vesz igénybe.

kép: dcnewsnow.com

lead kép: NASA-Joel Kowsky