Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

A NASA az Artemis rakétát is biztonságba helyezi, mert Ian megállíthatatlanul közeledik

Világidőjárás
2022. szeptember 28. 14:00
null

Ian egy olyan hurrikán, mely nem csak hogy landolni fog az USA területén, hanem már most lehet látni azt, hogy kifejezetten erős lesz. Ez pedig nemcsak a szelet jelenti, hanem a repülő törmeléket, a hatalmas mennyiségű csapadékot és minden más járulékos elemet.

kép: localtoday.news

A mostani előrejelzések szerint Ian nem Florida északi régióját érinti majd, ahogyan azt sokáig várták, hanem telibe kapja az államot, a középső területek számíthatnak Ian tomboló haragjának a javára, ami kifejezetten rossz hír az űrkutatás szempontjából is.

Orlandótól nem is olyan messze, éppen Florida középső területének nyugati partjainál található a Kennedy Űrközpont, ahol az Artemis –I várakozik arra, hogy újra a Holdra repíthesse az embert. Ez azonban most eltolódik.

kép: NOAA-GOES-East, RAMMB-CIRA, The Watchers

A rakétát ugyanis vissza kell vinni a szerelőépületbe, mert a NASA nem kockáztatja meg, hogy a több milliárd dolláros rakéta megsérüljön. Bár Ian várhatóan szeptember 29-én éri el Floridát, a műveletet már most meg kell kezdeni, mivel a szállítójármű, mely a rakétát mozgatja nem éppen fürge. Haladási sebessége olyan alacsony, hogy az a 6,7 km-es táv megtétele, mely a kilövőállás és a szerelőcsarnok közt van, több, mint fél napot vesz igénybe.

kép: dcnewsnow.com

lead kép: NASA-Joel Kowsky

vízesőhurrikánIanszélrombolás