Május 29. Szerda, Magdolna

800 körül volt utoljára akkora aszály az USA délnyugati részén, mint napjainkban

null

Az USA délnyugati része olyan aszállyal küszködik, melyre igencsak rég nem volt példa. Az idei év ugyan rendkívüli szárazságot hozott a világ számos területére, ebben az esetben azonban nem csak egyetlen évről van szó, hiszen az aszály már 2000 óta tart.

Az elmúlt 22 év hosszúnak tűnik ugyan, de messze nem kiugró az aszályos időszakokat sokszor felvonultató régióban. Azonban a szárazság mértéke elképesztő, sokkal nagyobb, mint az eddigi legnagyobbnak tartott ilyen esemény.

A Washington Állami Egyetem kutatói a fák évgyűrűit vették alapul a számításaikhoz, mely a talaj nedvességtartalma és a növények állapota alapján megmutatta, hogy utoljára ehhez hasonló mértékű aszály 800 körül pusztíthatott a területen.

És itt jön a feketeleves: az aszály ugyanis bár megszokott ebben a régióban, a kimagasló szárazságok esetében az üvegházhatású gázok eddig elő sem kerültek. Ez azt jelenti, hogy a mostani szárazság már egy új tényezővel erősödött, egy olyan folyamattal, mely elképesztő mértékben képes emelni az aszály mértékét és akár a vízhiányos időszak elhúzódását is.

képek és lead kép: shutterstock