Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

100 mm eső két óra alatt Spanyolországban

Világidőjárás
2022. szeptember 27. 11:00
null

Pénteken, azaz szeptember 23-án heves esőzések érték el Spanyolországot. Tarragona város járt a legrosszabbul, ide 2 óra leforgása alatt 100 mm csapadék érkezett. Ez ugyan nem a legnagyobb mennyiség, amivel valaha találkoztunk ennyi idő alatt, de a katasztrófához bőven elegendő.

kép: dailynewsera.com

A 100 mm csapadék azt jelenti, hogy 100 liter víz érkezik minden egyes négyzetméterre. Ez nagyjából egy fél kád vizet jelent, és a régió adottságai miatt ez a mennyiség itt elképesztő károkat volt képes okozni - bár ekkora mennyiség ilyen rövid idő alatt mindenhol komoly gondokat váltana ki.

A heves esőzések a klímakatasztrófa velejárói, sajnos kénytelenek leszünk hozzászokni a jelenlétükhöz. Ez a tény azonban azokat az autósokat biztosan nem vigasztalja, akik járművét a víz magával sodorta, hiszen az utak hömpölygő áradattá lényegültek a csapadék következtében.

A víz több lakóházba is betört és egy iskolát is elöntött. A helyi tűzoltók 750 segélyhívást fogadtak pénteken, ebből pedig 460 közvetlenül az áradással volt összefüggésben. Mindezzel együtt sérültekről vagy halálos áldozatokról nem érkeztek hírek.

kép: dailynewsera.com

lead kép: Diari de Tarragona

klímaesőemberáradáshalálélet