Május 8. Szerda, Mihály

Villámárvíz a Death Valley területén

Világidőjárás
2022. augusztus 04. 11:00
null

Ha azt mondjuk, Death Valley, vagyis a Halál Völgyének időjárása, akkor valószínűleg a legtöbb embernek az irgalmatlan forróság és a szárazság ugrik be. Ez nem is csoda, hiszen ez földünk egyik legszárazabb és legforróbb pontja, ahol mértek már 54°C-os hőséget is.

kép: Death Valley National Park

Most azonban nem a meleg okoz gondokat, holott ez logikus lenne, hiszen nyár is van és szerte a Földön pusztítanak a rekkenő hőhullámok. A Halál Völgyében most mégis a víz az úr, és legalább annyira halálos, mint a meleg.

A területre ugyanis hirtelen és heves esőzésekkel érkező viharok csaptak le. A Death Valley nem éppen buja növényzetéről híres, így a lezúduló vizet sem igen képes mi megtartani. Ennek megfelelően komoly villámáradások és törmelékfelhalmozódás alakult ki.

kép: turnto23.com

A Death Valley Nemzeti Parkhoz vezető több utat is kénytelenek voltak lezárni a hatóságok, de a park területén kanyargó utak és az infrastruktúra is jelentős károkat szenvedett. A látogatás ugyan még nem tilos, de a park megközelítése nehézkes, illetve a turistákat arra kérik, semmi esetre se hajtsanak bele törmelékes útszakaszba, vagy olyanba, ahol áll a víz, hiszen az út meglepetéseket is tartogathat.

kép: National Park Service via AP

lead kép: National Park Service via AP

klímaesőemberáradásvíízszárazságDeath Valley