Július 15. Hétfő, Henrik, Roland

Világörökségi helyszínek pusztulnak el Jemenben a heves esőzések miatt

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Egyes területeken az esős évszak szinte teljes egészében elmarad, míg máshol éppen az a gond, hogy olyan hosszúra és hevesre nyúlik, amivel már nem tudnak mit kezdeni a vízelvezetők, vagy éppen az épületek.

kép: Daily Ummah

Jemen éppen ebben a helyzetben van, több területét is érintik a heves esőzések nyomán kialakuló villámáradások, melyek most olyan rombolást vittek véghez, mely nem csak az országnak, hanem az egész világnak fájdalmas.

Szanaa Jemen fővárosa, egyben pedig egy 2000 éve lakott település is, melyben történelmileg is jelentős épületek találhatóak. Az UNESCO világörökség részét képező házak földszintje és első emelete kőből, további emeleteik pedig téglából készültek, és a történelem első “toronyházaiként” tartják számon őket. A heves esőzések azonban ezeket sem kímélték.

Mintegy 80 épület omlott össze, köztük 10 történelmi jelentőségű ház is, mindeközben pedig 35 ember veszítette életét. A heves esőzések ráadásul folytatódnak, így félő, hogy további halottakkal kell számolni, és még több történelmi épület adja meg magát 2000 év után a természet elszabaduló erőinek.

képek és lead kép: Hani Mohammed - AP