Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Trópusi vihar tart Luzon felé, szelet és jelentős mennyiségű esőt szállítva

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az idei szezonban sem a hurrikánok, sem a tájfunok nem hallatnak magukról olyan sokat. Főleg ahhoz képest nem, hogy a tavalyi rekordaktív időszak után a tudósok még durvább helyzetet vizionáltak az idei szezonra. Ehhez képest inkább a trópusi viharok a jellemzőek.

kép: watchers.news

Örülhetünk, hogy végül nem lett igaza a szakembereknek, bár egy trópusi vihar is irgalmatlan pusztításra képes. Igaz, ebben az esetben nem annyira az erőteljes, tomboló szél, sokkal inkább a rendszer által szállított csapadék okozza a gondokat.

Ez a helyzet Ma-on esetében is, mely trópusi vihar a Fülöp-szigeteknél, egészen pontosan Luzonnál ért partot. A szakemberek arra számítanak, hogy a maximális szélsebessége a landoláskor 90 km/h körül alakul, de az igazi gondot a nagy mennyiségű csapadék jelenti majd, így erre vonatkozóan több figyelmeztetést is kiadtak.

kép: watchers.news

A csapadék mellett a vihardagály is komoly gondokat okozhat, arról nem is beszélve, hogy Ma-on nem áll meg Luzonnál, hanem tovább úszik Hongkong felé. Bár a sziget felett a domborzat miatt veszít erejéből, a vízre érve újra izmosodik, és Hongkongba várhatóan már 100 km/h körüli szélerősséggel érkezik meg a rendszer.

gif: NOAA

lead kép: zoom.earth