Május 25. Szombat, Orbán

Több száz éves Buddha szobrok bukkant fel a Jangce vízének apadása miatt

null

Nem csak idehaza tombol a szárazság, Európa, de még Ázsia több területén is komoly fennakadásokat okoz. És ahogyan a Duna vagy a Rajna, a Jangce sincsen éppen túl jó állapotban. Ennek oka a több, mint 70 napja tartó hőhullám, mely Kínában tombol.

A Jangce a világ harmadik legnagyobb folyója, 400 millió ember ivóvíz-ellátásáért felel, ráadásul jelentős mennyiségben termel vízenergiát Kína számára. A vízszint csökkenése éppen ezért energetikai problémákat is kivált, azonban van jó oldala is.

A Duna apadása hajóroncsokat hozott felszínre, a Jangce apadása azonban olyan, nagyjából 600 éves kő Buddha szobrokat, melyet feltételezhetően a Ming-dinasztia idejéből származnak. Ennek a dinasztiának az uralkodása alatt virágzott a buddhizmus Kínában.

kép: REUTERS-Thomas Peter TPX IMAGES OF THE DAY

A szobrok a Foyeliang-sziget zátonyának legmagasabb pontján, egy hosszúkás kőképződmény tetején találhatóak, a szikla beugró részén kivájva, így nagyon jó állapotban őrződtek meg. Hogy mi lesz a soruk, kiemelik-e a szakemberek, hogy múzeumba kerülhessenek, azt egyelőre nem lehet tudni.

képek és lead kép: shutterstock