Június 15. Szombat, Jolán, Vid

Oroszország egy része lángokban, miközben árad az Amur és mellékfolyói

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Oroszország az egyike a világ leghatalmasabb országainak, így nem csoda, ha a területén egyszerre tombolhat tűzvész, miközben egy másik rész az áradások okozta károkban fuldoklik. Jelenleg is éppen ez zajlik.

kép: AFP

Tűz pusztít Közép-Szibéria területén, mintegy 810 négyzetkilométeren. A tűzoltóság igyekszik kontrollálni a lángokat, ám azok hatalmas területet ölelnek fel, így ez nem egyszerű feladat. Ehhez jön még a háború is, vagyis a természeti katasztrófa megfékezésére mozgósítható emberek száma lényegesen alacsonyabb.

Eközben az Amur és mellékfolyói a heves esőzések következtében áradnak Délkelet-Oroszország területén. Egy kisebb települést teljesen ki kellett üríteni, de a víz 5 kisebb falut is teljesen elszigetelt a külvilágtól.

kép: AFP

Az oroszországi erdőségek és a tajga ökoszisztémája kiemelt jelentőségűek a klímaváltozás elleni harcban is, ám ezek sérülékenysége is magas az említett események kapcsán. Most pedig közel sem arra koncentrálnak az emberek, amire kellene, hogy az orosz vadon végtelen erdőségeit megóvják, ezzel esélyt nyújtva a bolygó klímájának védelmére.

kép: AFP

lead kép: EPA-EFE