Május 7. Kedd, Gizella

Kínában az aszály rendkívüli méreteket ölt, vegyszerekkel igyekeznek esőt fakasztani

Világidőjárás
2022. augusztus 27. 11:00
null

Nem csak Európában tombol az aszály, Kína sem ússza meg a dolgot. Az eső hiánya elképesztő méreteket ölt a hatalmas kiterjedésű országban is, mely már nem csak a mezőgazdasági termelést sodorja veszélybe, hanem az energia előállítását is megnehezíti.

kép: Jiang Wenyao-Xinhua, via Associated Press - nytimes.com

35°C-os éjjelek, kiszáradó rizsföldek és csúcsra járatott légkondik jelzik, hogy az aszály és a hőhullámok Kínában sem kímélik az embereket. A vezetés azonban olyan megoldást talált a problémára, melynek következményei egyelőre nem ismertek, és bár biztonságosnak mondják, mégis vegyszerekkel érik el a kívánt hatást.

Ez a hatás pedig nem más, mint az eső. A kínai vezetés vegyszerek segítségével igyekszik esőt fakasztani a felhőkből, hogy megállítsák a termés elvesztésének folyamatát. Eddig is több millió tonna termény ment tökre, és a kínai termés elmaradása hatással lehet az USA és Európa gazdaságára is, nem is kis mértékben.

kép: EPA, via Shutterstock - nytimes.com

Szecsuan tartományban az energiatermeléssel is gondok vannak. Kína ezen része energiájának 80%-át a vízerőművekből nyeri, azaz tiszta energiaforrásokkal rendelkezik. A klímakatasztrófa azonban, melyet nagyrészt a nem tiszta, fosszilis energiaforrások használata okoz, az aszályok révén ezt az energiatermelési forrást drasztikusan érinti, így a tartományban egy hétre leállították a nagyobb gyárakat, hogy a lakosság számára biztosíthassák az energiát. Ráadásul a leállás ismétlődhet, hiszen a területre továbbra sem érkezik jelentősebb mennyiségben csapadék.

kép: Vcg - Getty Images - cnbc

lead kép: CNN

vízklímafolyóKínaenergiaszárazság