Február 28. Szerda, Elemér

Hol vannak a hurrikánok idén?

Világidőjárás
2022. augusztus 14. 11:00
null

2021 után a 2022-es hurrikánszezonra is kiemelkedően erős, és nagyon sok hurrikánt vártak a szakemberek. Bár a szezon vége még messze van, az azért feltűnő, hogy nem igazán lehet olvasni erős, romboló hurrikánokról.

Ennek oka Afrikában keresendő, pontosabban azokban a passzátszelekben, melyek jelentős mennyiségben szállítják a szaharai port. Ez néha nálunk is jelentkezik, koszos autókat hagyva maga után, de ennél lényegesen jelentősebb hatásai is vannak.

Ezek közül az egyik, hogy a hurrikánok jellemző születési helyén, az Atlanti-óceán felett a 10. és 30. szélességi fokok között kavarogva gátolják az erősebb konvektív folyamatok kialakulását. Ennek köszönhetjük, hogy a tomboló szörnyetegek születése egyelőre elmaradt.

A mostani adatok alapján a héten is ez lesz a jellemző. Ez nem jelenti azt, hogy ne születnének viharrendszerek, vagy azt, hogy ezek ne lennének veszélyek, hiszen egy trópusi depresszió is elképesztő mennyiségű csapadékot szállíthat, azonban szélerősségben meg sem közelíti a hurrikánokat.

képek és lead kép: shutterstock

szörnyetegklímaszezonhurrikánemberélet