Június 24. Hétfő, Iván

Az idei július a legmelegebbek között

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

1979 óta mérik a Föld hőmérsékletét, legalábbis hivatalosan. A WMO, vagyis a Meteorológiai világszervezet pedig bejelentette, hogy a mérések kezdete óta az idei július egyike volt a legmelegebbeknek, ami a körülményeket tekintve ijesztő.

Ezek a bizonyos körülmények a La Nina jelenségre vonatkoznak. Alapvetően ez a jelenség hűtő hatást gyakorol a Csendes-óceán középső és keleti részére - amit most is kifejt – mindezek ellenére sikerült elérnie ezt az eredményt a hónapnak.

A klímakatasztrófa okán szélsőségessé váló időjárási jelenségek pedig nem csitulnak majd, vagyis a durva és hosszan elhúzódó hőhullámok száma is egyre csak növekszik. Ez pedig azt is feltételezi, hogy a mostani július csak ízelítő abból, ami ránk vár.

A dobogó legfelső fokáról azért csúszott le az idei nyári hónap, mert a szélsőséges jelenségek erősödése miatt sok területen éppen, hogy az átlag alatti hőmérsékleteket mértek, de ez nagy valószínűséggel kicsit sem vigasztalja a 40-45°C-os, vagy akár az 50°C-os hőségben fuldoklókat.

képek és lead kép: shutterstock