Július 14. Vasárnap, Örs, Stella

700 halálos áldozattal lehet számolni eddig Pakisztánban a monszun miatt, és messze még a vége

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Pakisztán négy évszakából most éppen a nyári, esős évszak zajlik, mely egészen szeptember végéig tart majd, legalábbis hivatalosan eddig szokott elhúzódni a monszun. Azonban idén az esőzések különösen hevesen alakulnak, hiszen eddig, vagyis augusztus közepéig a szokásos csapadékmennyiség 95%-a már megérkezett.

Az eső kapcsán kialakult áradások eddig mintegy 1,5 millió embert érintettek, közel 20 000 házat döntöttek össze, és a becslések szerint közel 90 000 épületben okoztak komoly károkat. A lakosok sokszor csak elővigyázatosságból is inkább a menekülttáborokba költöznek.

Ez az elővigyázatosság érthető is, hiszen a hivatalos adatok alapján eddig 692 halálos áldozattal kellett számolni - összehasonlításképpen 2021-ben a monszun halálos áldozatainak száma 187 volt. A halálesetek zöme az összeomló házakban rekedt emberekhez köthető.

Az áldozatok és sérültek mellett az áradások nyomán kialakuló élelmiszerválsággal is számolni kell, nem is beszélve a víz jelentette egészségügyi kockázatokról, melyek végül a halálos áldozatok számát is az egekbe emelhetik.

képek: Punjab Emergency Service Department

lead kép: archdaily.com