Június 25. Kedd, Bocsárd

5. éve marad el az esős évszak Afrika szarván, a helyzet tragikus

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Afrika szarva nem éppen a legideálisabb körülményeket biztosító terület, ha a kényelmes életet nézzük. Sőt, ha csak magát a puszta túlélést nézzük, még akkor sem nevezhető ideálisnak, vagy akár könnyűnek az itteni élet. A területen mintegy 20 millió ember él súlyosan aszályos körülmények között.

kép: aljazeera.com

A régió táplálkozási, élelmezési helyzete is katasztrofális, különösen az utóbbi időben, éppen a víz hiánya miatt. Ráadásul a helyzet egyre csak romlik, és bár a remény idén is élet, az éltető eső most is hiányzik a területről.

A reményt az esős időszak adja, mely augusztustól októberig tart, illetve kellene, hogy tartson. Sajnos a terület adottságai miatt előfordul, hogy egy – egy évben elmaradnak az esőzések, ez pedig komoly válságokat képes előidézni.

kép: aa.com

Jelenleg azonban az a helyzet, hogy negyedik éve nem hozza az esős évszak a várt csapadékmennyiséget, mely történelmi aszályt és éhezés vált ki a régióban. Ráadásul idén sem alakult jól a helyzet, immáron 5. éve nem érkezik meg az eső, mely helyreállítaná, legalább részben az életkörülményeket Afrika szarván.

kép: concern.net

lead kép: dw.com