Május 5. Vasárnap, Györgyi

Zarándokokat sodort el a villámáradás Indiában, 16 halálos áldozat már most is van

Világidőjárás
2022. július 13. 08:00
null

Az indiai Dzsammub és Kasmír határán található egy himalájai barlang, mely 4100 méteres magasságban helyezkedik el. A területet az év nagy részében hó borítja, a hívek abban a rövid időszakban látogathatják, amikor éppen elolvad a fehér lepel. Itt a hinduk egy természetesen kialakult jégstalagmitot imádnak Shiva, a pusztítás és újjászületés istenének inkarnációjaként.

kép: BSF Kashmir

Idén június 30-án nyitott meg a barlang, és hatalmas tömegekben érkeztek a zarándokok, akik a barlangtól nem messze vernek ilyenkor tábort. Július 8-án azonban a területre heves esőzések érkeztek, melyek halálos villámáradásokat okoztak a helyszínen is.

Az eseménysorban eddig 16 ember vesztette életét, 65-en sérültek meg és helikopterekkel mintegy 15 000 zarándokot kellett biztonságos helyre szállítani. Az áradások ugyanis a tábort is elérték, és hatalmas pusztítást okoztak.

kép: 13 NDRF LADHOWAL

A túlélők elmondása alapján a víz nagyobb mennyiségű sarat is tartalmazott, illetve köveket, nagyobb sziklákat sodort magával, melyek a táborba érve letarolták az embereket. A sérültek magas száma miatt sajnos a halálos áldozatok száma is emelkedhet még, ráadásul tucatnyi embert még nem találtak meg a hatóságok.

kép: Indo-Tibetan Border Police

lead kép: Indo-Tibetan Border Police

esősárkövekIndiahaláléletlavina