Június 21. Péntek, Alajos

Veszélyesen mozgolódik Alaszka egy szeszélyes vulkánja

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Alaszkában található a Pavlof vulkán, mely egy ideje már aktív, így a szakemberek jelenleg is narancssárga figyelmeztetés életben tartása mellett figyelik a hegyet. A figyelem pedig jogos, mivel a vulkán “szeszélyes”

kép: en.wikipedia.org

A Pavlof a július 22-vel végződő héten szinte állandó szeizmikus remegést produkált, miközben a felszíni hőmérséklet is megemelkedett. Sőt, naponta kisebb robbanásokat is produkált a hegy, melyek azonban a műhold-képeken nem látszottak.

A keleti oldalon lévő aktív szellőzőből láva tört elő, mely megolvasztotta a környező havat és jeget, vékony lahárokat előidézve ezzel, melyek törmeléket is nagy mennyiségben sodortak magukkal. A kitöréshez hamukibocsátás is kapcsolódott, de ez nem volt olyan jelentős, a műhold-képeken sem lehetett észrevenni.

kép: nesdis.noaa.gov

A szakemberek ennek ellenére magas riasztási szinten tartják a vulkánt, mivel a Pavlof szeszélyes. Az előző kitörései során nem, vagy csak minimális előjelei voltak annak, hogy a vulkán a mozgolódásból, kisebb kitörésekből igazán nagy, veszélyes eseményeket produkáljon.

kép: AVO-USGS BY THEO CHESLEY.

lead kép: Copernicus EU-Sentinel-2, EO Browser, The Watchers