Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Tömegével hullanak a szarvasmarhák a hőségben Kansasban, de árnyékot így sem kapnak

null

A klímakatasztrófa nyomán elszaporodó hőhullámok számos hatását vettük már számba. Tudjuk, hogy jelentősen hozzájárulnak a vízhiány kialakulásához, de ez nem is meglepő. Az sem, hogy a hőhullámok révén az erdő és bozóttüzek száma is megugrik, és azon sem igen lepődnek meg az emberek, hogy a hőség lényegesen több halálos áldozatot szed, mint a hideg - ráadásul minél nagyobb a meleg, annál több az áldozat is.

kép: wionews.com

Azzal is tisztában vagyunk, hogy a növényzetre gyakorolt hatás a mezőgazdaságban is megmutatkozik, de viszonylag keveset foglalkozunk azzal a ténnyel, hogy a hőség az állatokra is komoly hatást gyakorol. A vadállatoknak legalább esélyük van árnyékba húzódni, de ugyanez a haszonállatokról nem minden esetben mondható el. Kansasban legalábbis biztosan nem, ahol a rendkívüli hőhullámok elképesztő ütemben ölik a szarvasmarha-állományt.

A hőségben elhullott állatok rendszerint állateledelként, vagy műtrágyaként végzik, de jelenleg olyan mennyiségben hullanak a tehenek, hogy a dögöket feldolgozó üzemek egyszerűen nem bírják a terhelést. Az állam ennek megfelelően lazított a dögök kezelésének szigorú szabályain, így most egy ideig azokat a szeméttelepeken, a gépekkel igyekeznek a földbe dolgozni, vagy tömegsírokba eltemetni - már ahol a talajvizet nem veszélyezteti ez az eljárás.

kép: kscbnews.net

Kansas az USA harmadik legnagyobb marhatenyésztő állama, és a hőhullámok sora ezen a nyáron még messze nem ért véget - erre a meteorológusok is felhívták a figyelmet. A gazdák (legalábbis a többség) ennek ellenére sem tervezik azt, hogy árnyékolókat telepítsenek az állatok területére, mert szerintük “nem éri meg” a beruházás, hiszen az drágább lenne, mint a most elszenvedett veszteség, amiért nyilván kárpótlást is kapnak. A marhák számára tehát nem marad más, mint hogy a megváltoztatott takarmányozás révén igyekezzenek a lehető legjobban alkalmazkodni a hőséghez...

lead kép: weather.com