Június 13. Csütörtök, Anett

Szlovéniában is ég az erdő, 3 települést kellett kitelepíteni

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Hogy miért is annyira problémás a csapadékeloszlás szélsőségessé válása? Nos, erre a választ most már Európa is a bőrén érzi. A klímakatasztrófa pedig nem csak a csapadékeloszlásban, hanem sok más meteorológiai egységben is a szélsőségek felé tolja el a rendszert.

A csapadék hiánya és a hőhullámok együttesen rombolják a környezetet, de ez nem egyik pillanatról a másikra történik. A szárazság sajnos egyre jellemzőbb “tünet”, mely a növényzet nedvességtartalmának csökkenését is okozza. Ehhez pedig hozzáadódnak a hőhullámok.

Ezek drasztikusan emelik meg a tüzek kialakulásának lehetőségét, ezt pedig most Európa nagyon is erőteljesen érzi. Portugália, Olaszország, Spanyolország, Franciaország és Görögország is kiterjedt erdőtüzekkel küszködik, de tombolnak a lángok időről - időre hazánkban is. Most pedig Szlovénia is beállt a sorba, függetlenedése óta a leghatalmasabb erdőtűzzel.

Eddig 3 települést kellett kitelepíteni az olasz határ mentén, de a lángok - melyek mintegy 2000 hektáron pusztítanak - csak a gond egyik felét jelentik. A felperzselődő mezőkön, erdőségekben ugyanis sorban robbannak fel a világháborús lövedékek, melyek eddig a földben pihentek. Szerencsére egyelőre áldozatokról nem érkeztek jelentések, a tűzzel most körülbelül 1000 tűzoltó veszi fel a harcot, a környező országok, Horvátország, Ausztria és Szlovákia tűzoltóinak segítségével.

képek és lead kép: Jure Makovec - AFP