Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Soha nem látott méreteket öltött az áradás Bangladesben

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Banglades számára az eső nem jelent újdonságot, még akkor sem, ha nagyon nagy mennyiségben érkezik, hiszen az esős évszakban az időszakos áradások is teljesen megszokottak. Most azonban a helyzet olyan méreteket öltött, amire emberemlékezet óta nem volt példa.

kép: Bangladesh Red Crescent Society

Június elejétől az özönvízszerű esőzések mintegy 7,2 millió embert érintettek, akiknek túlnyomó többsége kénytelen volt otthonát is elhagyni. Ennek megfelelően a menedéket nyújtó területek zsúfoltsága kivételesen nagy, miközben az áradások nyomán kialakuló áramingadozásokkal is számolni kell.

Ezeken a területeken sem a nők és a gyerekek biztonsága nem adott, sem pedig a higiéniai követelmények teljesítése nem lehetséges. A latrinák és mosdóhelyek ugyanis szintén károsodtak az áradásokban, miközben a menekülők száma egyre csak növekszik - így a járványok kialakulásának esélye is ugrásszerűen nő.

kép: REUTERS-Abdul Goni

A rekordmennyiségű csapadék a Banglades és India területein is kanyargó bonyolult folyórendszerek jelentős áradását is magával hozta. Ennek hatására például Sumanganj városának mintegy 94%-át teljesen elmerítette a víz, de a több, mint 12 000 négyzetkilométeres Sylhet régió 84%-is is víz alatt van.

kép: REUTERS-Anuwar Hazarika

lead kép: REUTERS-Jayanta Dey