Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Rekordhideg Ausztrália fővárosában

null

Nálunk a szűnni nem akaró, rekordokat halmozó forróság okoz gondokat, míg Ausztrália számára most a tél szorítása jelent komoly kihívást. Rekordok ott is dőlnek, csakhogy ott most a fagy az úr, ami számunkra a tél természetes tartozéka, Ausztrália alacsonyabban, vagy közepes magasságban fekvő területein azonban nem jellemző.

kép: ABC News- Ian Cutmore

Az Európa felett terpeszkedő hőkupola hatását egy hidegfront enyhítette a napokban, Ausztrália számára azonban az enyhülés egyelőre messze van. A hideg a déli országrészben okoz gondokat, többek közt a fővárosban, vagy éppen a Hillstone repülőtéren.

Camberra június 28-án a hónap rekord-hidegét élhette át, mivel -6°C-ot mutattak a hőmérők. A reptéren is igyekezett az időjárás, itt -4°C-ot sikerült regisztrálni. Ez elsőre talán nem tűnik olyan vészesnek, de a -6°C-os érték csak 0.6°C-kal marad el az abszolút rekord legalacsonyabb hőmérséklettől.

kép: Extreme Temperatures Around The World

Ausztrália számára a klímakatasztrófa igencsak kézzel fogható kegyetlenséggel csap le. Nem csak a hidegek, de a rekord-melegek, a gigantikus tüzek, a vízhiány, vagy éppen az ezekkel összefüggő egérinvázió is mind olyasmi, amit az itteni emberek kénytelenek elviselni, és ami szervesen kötődik a globális átlaghőmérséklet emelkedéséhez.

kép: Bureau of Meteorology Australian Capital Territory

lead kép: Karleen Minney