Május 8. Szerda, Mihály

Mozgolódik Japán egy igen régóta szunnyadó vulkánja

Világidőjárás
2022. július 17. 14:00
null

Japán az elszigeteltségének köszönhetően egyedi és utánozhatatlan kultúrájú régió. A Kjúsú-sziget Tsurumi hegye, a Garandake hegység területe pedig békében és bőségben élt, annak ellenére, hogy egy vulkán árnyéka vetődik rájuk.

kép: volcano.si.edu

Ez a vulkán azonban utoljára 867-ben tört ki, vagyis érthető, hogy az emberek nyugodtan és békében építették városaikat és útjaikat a hegy lábánál, és lassan talán arról is megfeledkeztek, hogy egy vulkán milyen veszélyeket is rejthet magában.

Most azonban a hegy mozgolódni kezdett, több, mint 90 sekély földrengést is produkált július 8-án, ennek megfelelően pedig a szakemberek a riasztási szintet kénytelenek voltak 2-es fokozatra emelni. Ez azt is eredményezi, hogy a hegyen lévő létesítményeket ki kellett üríteni, illetve a környező lakosságot is felszólították, hogy ne közelítsék meg a vulkánt 1 kilométeres távolságra.

kép: volcanodiscovery.com

Amennyiben a vulkán kitörne, a hamucsóva nagyságától függően jelentősen is képes lenne befolyásolni a légi közlekedést. Ennél rosszabb, hogy mintegy 1 kilométeres sávban lenne képes piroklasztikus-áramlásokat okozni.

kép: wikiwand.com

lead kép: TakaSunrise091

vulkánveszélyföldrengéshegyemberkitörés