Május 28. Kedd, Csanád, Emil

Megdőlt az abszolut melegrekord a briteknél

null

Vártak rá, készültek rá, szóltak róla, mégis mellbevágó élmény lehetett a britek számára, hogy a valaha mért legmagasabb hőmérsékleti rekordjuk is megdőlt július 19-én. Ráadásul most nem is csupán egy-két tizedfokról van szó.

Az eddigi rekord sem született olyan régen, hiszen 2019 júniusa produkálta, de most több, mint másfél fokkal sikerült ezt meghaladni. 40,3°C-ot mértek Coningsby mérőállomáson. De ha ez nem lenne elég, akkor azt is tudni kell, hogy 34 állomáson regisztráltak rekord-magas hőmérsékleteket az Egyesült Királyságban.

A meleg már napok óta jelen van a területen, Portugáliából és Spanyolországból érkezett, de a fokozódása egyben az enyhülés ígéretét is magával hozza, vagyis az élőlényeknek fog-összeszorítva ki kell bírni ezt a “kis” időt, és jön a hűvösebb levegő.

A hőség fokozódása egy nyugat felől érkező hidegfront előoldalán vált ilyen intenzívvé, de nemsokára az enyhülés is érkezik. Na persze azért hideg nem lesz, de 30°C alá esik a hőmérséklet, ami azért nagy megkönnyebbülés lesz mindenkinek.

képek és lead kép: shutterstock