Június 20. Csütörtök, Rafael

Lángokban áll Portugália

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Portugália számára az idei nyár olyan helyzetet teremtett, melyre már nagyon rég nem volt példa. A szélsőségesen erős hőhullámok mellett olyan szárazsággal is küszködik az ország, mely területének 97%-át érinti, és ez sajnos biztos recept a katasztrófához.

kép: Paulo Cunha-EPA

A sok helyen a 45°C-ot is meghaladó hőhullámok erősen próbára teszik a lakosság tűrőképességét, de a növényzetre sincsenek jó hatással. Aszárazság emellett a nedvességtartalom jelentős csökkenését is okozza, ennek hatására pedig a növényzet sajnos nagyon gyorsan és könnyen kap lángra.

Portugália középső részén jelenleg három tűz is tombol, melyekhez összesen mintegy 1500 embert mozgósítottak. Sajnos azonban úgy tűnik, önmagában ez sem lesz elegendő. Az ország vezetése a tényezők legrosszabb kombinációjáról beszél az időjárási jelenségek kapcsán, így kénytelenek voltak készenléti állapotot hirdetni.

kép: Mario Cruz/EPA

Emellett az EU-t arra kérik, hogy indítsák el a közös polgári védelmi mechanizmust. Ez ugyanis lehetővé tenné a Spanyolországban állomásozó két tűzoltó repülőgép átvezénylését a lángoló portugál területekre.

kép: Mario Cruz-EPA

lead kép: PATRICIA DE MELO MOREIRA - AFP