Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Kitört a vulkán, miközben hegymászók voltak a kráternél

Világidőjárás
2022. július 03. 14:00
null

Mexikóban, a Popocatepetl vulkán kitörései nyomán a hatóságok a hegyet veszélyesnek minősítették, ennek megfelelően pedig a hegymászók és turisták számára is tiltott területté minősítették.

kép: CENAPRED

Ez azonban nem akadályozott meg egy négy tagú hegymászó-csoportot abban, hogy felmásszanak a hegy kráteréhez. Eredetileg egy helyi turistavezető is kísérte őket, ám a tiltott terület határán már nem volt hajlandó tovább menni.

A csapat értesítette a helyi hatóságokat, mikor a kráterhez értek, nem sokkal később pedig a segélyhívást is kénytelenek voltak elindítani, mivel egy kisebb kitörés nyomán vulkán törmelék találta el őket.

kép: Ruido en la Red

Két hegymászó egy 50 méteres vízmosásba zuhant, mintegy 300 méterre a krátertől. Bár a mentőexpedíció azonnal elindult, köszönhetően a nagyon rossz körülményeknek csak lassan haladtak. A két balesetet szenvedett hegymászó közül az egyik kritikus állapotban volt, mikor megtalálták, a másik, egy nő nem élte túl az eseményeket. Két társuk sérülések nélkül megúszta a hegy tiltott régióját.

kép:BBC

lead kép: klm.com

vulkánhegymászókitöréshalálélet