Június 15. Szombat, Jolán, Vid

Kiterjedt áradások Sydney-ben, gátömlés és tornádó rontja a helyzetet

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Ausztrália államaiban a természet igen sok formában emlékezteti az embereket arra, hogy mennyire kicsik, és mennyire ki vannak szolgáltatva az elemeknek. Most Új-Dél-Wales állam került terítékre, ahol az elmúlt napok heves esőzései kiterjedt áradásokat okoztak.

Sydney is víz alá került, több ezer embert kellett kimenekíteni a víz fogságából, de külvárosaiban és a környező településeken sem jobb a helyzet. A csapadékmennyiség miatt Sydney fő gátja is kiöntött, ennek mértéke pedig igen nagy, vagyis a környező települések lakosainak felhívták a figyelmét arra, hogy komoly problémákat is okozhat a folyamat.

A folyók vízszintje jelentősen emelkedik, sok helyen július 2 óta a 350 mm-t is meghaladja a lehullott csapadék mennyisége, ez pedig olyan mértékben emeli a folyók vízszintjét, hogy az még az idei három jelentős áradás szintje fölé is viheti a vizet.

Ha pedig mindez nem lenne elég, egy víztölcsér is kialakult Bellambi és Corrimal közelében. Sajnos azonban a kavargó jelenség nem maradt a vízen, kilépett a szárazföldre és 40 házat rongált meg. Az áradásoknak eddig egy halálos áldozata van, egy férfi, aki kajakjával felborult a vízen, és bár a mentősök igyekeztek újraéleszteni, nem jártak sikerrel.

képek: Saeed KHAN - AFP

lead kép: Muhammad FAROOQ - AFP