Június 26. Szerda, János

Két derecho is pusztított széllel jéggel az USA területén

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az USA középnyugati-régiója messze nem arról híres, hogy az itteni viharok szemerkélő esőt és kellemes szellőket hoznak magukkal. Most Dél-Dakota és Iowa is derechoval volt kénytelen szembesülni, melynek során 150 km/h feletti szélerősség is létrejött.

kép: Ryan Deal

A derecho olyan jelenség, melyben a szélerősség elérheti a tornádókban tapasztalható erősséget, de a szélirány nem azonos a tornádókban mérhetőekkel. A derecho, mivel ereje igen jelentős, rombolás tekintetében sem marad el a tornádóktól, azokkal ellentétben azonban sokkal tovább is jelen lehet.

A vihar ebben az esetben is tarolt, nem kímélte az áramhálózatot sem, ennek megfelelően mintegy 30 000 ügyfél maradt áramellátás nélkül az érintett területeken. A vihar jelentős csapadékot is hozott magával, ennek mennyisége egyetlen nap alatt néhol a 125 mm-t is meghaladta.

kép: Ryan Deal

A csapadék azonban nem csak eső formájában érkezett. A derechok sajnos jeget is hoztak magukkal, ami már önmagában is komoly gondokat tud okozni, hát még akkor, ha közel grapefruit nagyságú darabokkal bombázza a földet.

kép: Lydia Blume

lead kép: Alex Resel